La Voz de Galicia
Recuperación diaria das columnas de Á Marxe, escritas por Carlos Casares en "La Voz de Galicia"
Seleccionar página

Cando eu andaba metido nesas cousas da gastronomía, nun capítulo de confrades celebrado coa solemnidade literaria tan propia do medio, un ilustre escritor experto na materia, ben equipado de dente e non mal provisto de estómago, falou con fruición contaxiosa de larpeiro dun prato no que interviñan mariscos, fideos e non sei que exquisiteces máis. A indiferenza con que acollín o seu entusiasmo levouno a facer un comentario non demasiado amable nin xentil sobre a cociña galega, tan elemental que parecía cutre e tan simple que parecía pobre.

A réplica non lle veu de min, que teño unha sensibilidade bastante roma para sentir como ofensas patrióticas as opinións críticas sobre o meu país, senón dos comellóns de fóra, especialmente tres cataláns que asumiron a defensa dos produtos naturais galegos cun ardor que anulou nuns poucos minutos o ataque desconsiderado do barrigán. Corrérono a mariscos, igual que se fose a pedradas.

Por non quedar calado, díxenlles que o meu, en cambio, eran as sardiñas asadas, ben pringadas de aceite para que enzoufen as patacas, naturalmente acompañadas tamén cuns bos pementos, algo de pan, un pouco de viño e despois gloria. A receita provocou entusiasmo e ata o gordo acabou dándome a razón. Uns meses despois, experimentamos co prato nunha xuntanza que celebramos en Cangas, que repetimos varios anos. A ver se recuncamos este  verán, se é que os líos nos que andan envoltas as sardiñas nolo permiten.

Esta columna publicouse orixinalmente o 30 de abril de 1993.